D-Vitum forte Max 4000 j. m. kaps. 90kaps. - Opis produktu
D-Vitum forte MAX 4000 j.m. zawiera witaminę D, która bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, to znaczy, że pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Ponadto, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego, a także wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu. Bierze również udział w procesie podziału komórek.
Nasz produkt D-Vitum forte MAX 4000 j.m. zawiera także olej lniany o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, jednak korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV. Jednak stosowanie kremów z filtrami UV, bardzo mała ekspozycja na słońce oraz niska dostępność promieni słonecznych w naszej szerokości geograficznej w okresie od jesieni do wiosny ogranicza możliwość produkowania witaminy D w komórkach. Dlatego ważne jest dostarczanie odpowiednich jej ilości wraz z dietą.
Zastosowanie
Preparat przeznaczony jest dla zdrowych osób dorosłych powyżej 75 roku życia, w celu uzupełnienia diety w witaminę D3 oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
Składniki
Wysokolinolenowy olej z nasion lnu (Linum usitatissimum) tłoczony na zimno, żelatyna (składnik otoczki), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, cholekalcyferol (witamina D3).
Zalecane spożycie
Zdrowe osoby dorosłe powyżej 75 roku życia – 1 kapsułka dziennie po posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej do spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ponadto, utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
100 µg (4000 j.m., 2000%*) witaminy D3 oraz 195 mg oleju z nasion lnu, w tym 98 mg kwasu alfa-linolenowego (omega-3).
*% referencyjnej wartości spożycia